Doprava zdarma nad 30€
0
0,00  0 items

No products in the cart.

Brazílska arabika

Jedinečná chuť z exotického raja

Brazília, krajina pulzujúcej energie, nie je len domovom rozľahlých Amazónskych pralesov a exotických pláži, ale aj svetovou veľmocou v produkcii kávy. Brazília ponúka až tri klimatické pásma a rozsiahle kávové plantáže, ktoré by pokryli takmer polovicu Slovenska. Vďaka tomu vznikli ideálne podmienky na pestovanie obľúbenej Brazílskej arabiky. Jemná lahodná chuť a nízka kyslosť tejto kávy si podmanila srdcia milovníkov kávy po celom svete.

Bobule, alebo čerešne arabiky sú v podstate ovocie.
Dozrievajúce čerešne brazílskej arabiky

História Brazílskej kávy

Príbeh Brazílskej kávy sa začal písať v roku 1727, kedy hlavný seržant Francisco de Mello Palheta doviezol do Brazílie pár zrniek kávy, ktoré získal od manželky starostu Francúzskej Guyany. Tieto vzácne zrnká zasadil v štáte Pará, odkiaľ sa káva čoskoro rozšírila do celej Brazílie. S rastúcim dopytom po káve rástla aj rozloha kávových plantáží, najmä v oblastiach Rio de Janeiro, Sao Paulo a Minas Gerais.

Na začiatku 20. storočia dodávala Brazília 80% svetovej produkcie kávy. Rozsiahle kávové plantáže sa nachádzajú prevažne vo vyšších nadmorských výškach a chladnom podnebí, vďaka čomu je Brazílska arabika z regiónov Sao Paulo a Minas Gerais považovaná za najlahodnejšiu.

Ideálne podmienky pre Bazílsku arabiku
Nadmorská výška kávových plantáži v Brazílii predstavuje minimálne 600 metrov. V južnej časti Minas Gerais je to dokonca až 900 až 1500 metrov, čo vytvára mimoriadne priaznivé podmienky pre pestovanie Brazílskej arabiky. Práve arabika, spolu s Robostou, patrí medzi najviac pestované kávy v Brazílii. Srdcia kávových gurmánov si však získala predovšetkým Arabika vďaka svojej rozmanitosti chuti, ktorá v sebe snúbi jemnú kyslosť a sladkosť.

Odrody Brazílskej kávy arabiky

V súčasnosti poznáme množstvo odrôd Brazílskej arabiky, no predkami takmer všetkých z nich sú Typica a Bourbon. Typica, hoci je najdôležitejšou odrodou Arabiky s vysokou kvalitou zrna, má veľmi nízku úrodnosť. Práve Bourbon pomohol Brazílii, v 2. polovici 19. storočia, stať sa jedným zo svetových lídrov v produkcii kávy. Bourbon sa vyznačuje mierne sladkou jemnou chuťou s príjemnou kyslosťou, no silnou arómou.

Medzi obľúbené odrody Brazílskej Arabiky patrí Mundo Novo, hybrid Typicy a Bourbonu. V brazílskom podnebí sa jej mimoriadne darí a je cenená pre svoju odolnosť a bohatú úrodu. Milovníci kávy si ju obľúbili pre jej silné telo a nízku kyslosť v šálke.

Ďalšie odrody:

Caturra: Mutácia Bourbonu s menším vzrastom a vyššou úrodou. Vyznačuje sa svojou odolnosťou a citrusovou kyslosťou.

Maragogype: Mutácia Typicy s nadpriemernou veľkosťou zrna a vysokou kvalitou kávy. V dôsledku svojej nízkej úrodnosti je jej pestovanie skôr výnimočné.

Catuai: Kríženec odrôd Mundo Novo a Caturra. Predstavuje najpestovanejšiu kávu nad 1000 mnm.

Spracovanie Brazílskej kávy

Brazílska Arabika sa prevažne spracováva metódou natural alebo pulped natural, pričom dominuje prirodzené spracovanie. Spracovanie metódou pulped natural dodáva kávovým zrnám výraznú orechovú chuť a plné telo, vďaka čomu sú často súčasťou espresso zmesí.

Cafenzinho - Tradičná Brazílska káva

Najpopulárnejším spôsobom prípravy kávy v Brazílii je tzv. Cafenzinho.

Postup prípravy je jednoduchý:

  1. Mletá káva sa zaleje horúcou vodou.
  2. Káva sa nechá odstáť a následne sa prefiltruje cez bavlnenú látku.
  3. Prefiltrovaná káva sa naleje do termosky a nechá sa lúhovať.

Výsledkom je veľmi silná a koncentrovaná káva, ktorá je typická pre Brazíliu. Cafenzinho sa bežne pije s veľkým množstvom cukru a mlieka.

Brazília je rajom kávovníkov, kde sa pestuje kvalitná Brazílska arabika s rôznymi chuťovými profilmi. Vďaka ideálnym podmienkam, rozmanitosti odrôd a tradičným metódam spracovania si Brazílska káva získala srdcia milovníkov kávy po celom svete a preto nieje divu, že jediná šálka Brazílskej kávy vás prenesie do sveta plného lahodnej chuti a tradície.

Powered by BigWay.sk
cartcrossmenuchevron-down