Jedinečná chuť z exotického raja
Brazília, krajina pulzujúcej energie, nie je len domovom rozľahlých Amazónskych pralesov a exotických pláži, ale aj svetovou veľmocou v produkcii kávy. Brazília ponúka až tri klimatické pásma a rozsiahle kávové plantáže, ktoré by pokryli takmer polovicu Slovenska. Vďaka tomu vznikli ideálne podmienky na pestovanie obľúbenej Brazílskej arabiky. Jemná lahodná chuť a nízka kyslosť tejto kávy si podmanila srdcia milovníkov kávy po celom svete.
Príbeh Brazílskej kávy sa začal písať v roku 1727, kedy hlavný seržant Francisco de Mello Palheta doviezol do Brazílie pár zrniek kávy, ktoré získal od manželky starostu Francúzskej Guyany. Tieto vzácne zrnká zasadil v štáte Pará, odkiaľ sa káva čoskoro rozšírila do celej Brazílie. S rastúcim dopytom po káve rástla aj rozloha kávových plantáží, najmä v oblastiach Rio de Janeiro, Sao Paulo a Minas Gerais.
Na začiatku 20. storočia dodávala Brazília 80% svetovej produkcie kávy. Rozsiahle kávové plantáže sa nachádzajú prevažne vo vyšších nadmorských výškach a chladnom podnebí, vďaka čomu je Brazílska arabika z regiónov Sao Paulo a Minas Gerais považovaná za najlahodnejšiu.
Ideálne podmienky pre Bazílsku arabiku
Nadmorská výška kávových plantáži v Brazílii predstavuje minimálne 600 metrov. V južnej časti Minas Gerais je to dokonca až 900 až 1500 metrov, čo vytvára mimoriadne priaznivé podmienky pre pestovanie Brazílskej arabiky. Práve arabika, spolu s Robostou, patrí medzi najviac pestované kávy v Brazílii. Srdcia kávových gurmánov si však získala predovšetkým Arabika vďaka svojej rozmanitosti chuti, ktorá v sebe snúbi jemnú kyslosť a sladkosť.
V súčasnosti poznáme množstvo odrôd Brazílskej arabiky, no predkami takmer všetkých z nich sú Typica a Bourbon. Typica, hoci je najdôležitejšou odrodou Arabiky s vysokou kvalitou zrna, má veľmi nízku úrodnosť. Práve Bourbon pomohol Brazílii, v 2. polovici 19. storočia, stať sa jedným zo svetových lídrov v produkcii kávy. Bourbon sa vyznačuje mierne sladkou jemnou chuťou s príjemnou kyslosťou, no silnou arómou.
Medzi obľúbené odrody Brazílskej Arabiky patrí Mundo Novo, hybrid Typicy a Bourbonu. V brazílskom podnebí sa jej mimoriadne darí a je cenená pre svoju odolnosť a bohatú úrodu. Milovníci kávy si ju obľúbili pre jej silné telo a nízku kyslosť v šálke.
Ďalšie odrody:
Caturra: Mutácia Bourbonu s menším vzrastom a vyššou úrodou. Vyznačuje sa svojou odolnosťou a citrusovou kyslosťou.
Maragogype: Mutácia Typicy s nadpriemernou veľkosťou zrna a vysokou kvalitou kávy. V dôsledku svojej nízkej úrodnosti je jej pestovanie skôr výnimočné.
Catuai: Kríženec odrôd Mundo Novo a Caturra. Predstavuje najpestovanejšiu kávu nad 1000 mnm.
Brazílska Arabika sa prevažne spracováva metódou natural alebo pulped natural, pričom dominuje prirodzené spracovanie. Spracovanie metódou pulped natural dodáva kávovým zrnám výraznú orechovú chuť a plné telo, vďaka čomu sú často súčasťou espresso zmesí.
Najpopulárnejším spôsobom prípravy kávy v Brazílii je tzv. Cafenzinho.
Postup prípravy je jednoduchý:
Výsledkom je veľmi silná a koncentrovaná káva, ktorá je typická pre Brazíliu. Cafenzinho sa bežne pije s veľkým množstvom cukru a mlieka.
Brazília je rajom kávovníkov, kde sa pestuje kvalitná Brazílska arabika s rôznymi chuťovými profilmi. Vďaka ideálnym podmienkam, rozmanitosti odrôd a tradičným metódam spracovania si Brazílska káva získala srdcia milovníkov kávy po celom svete a preto nieje divu, že jediná šálka Brazílskej kávy vás prenesie do sveta plného lahodnej chuti a tradície.